Tak bude americký radar v Brdech, nebo ne? Poslední verze vyplývající z návštěvy českého ministra zahraničí ve Washingtonu vypadá, že spíš ne (čtěte zde). Nebo pokud ano, tak s velkým zpožděním. Ministryně Hillary Clintonová jako první člen administrativy Baracka Obamy použila slovo „reconsider", tedy znovu zvážit, v souvislosti s protiraketovou obranou a Íránem. Ten se podle ní nejprve musí vzdát plánů na získání jaderné zbraně, což bude do velké míry souviset s výsledkem červnových voleb v Íránu. To je velká neznámá.

Jiná neznámá, nám podstatně bližší než Teherán, je, zda změna amerického postoje je tak velkým překvapením, jak vypadá. Vždyť ještě před týdnem na bezpečnostní konferenci v Mnichově viceprezident Joe Biden ujišťoval, že plány protiraketové obrany se měnit nebudou a čeští diplomaté připouštěli oficiálně i v zákulisí maximálně zpoždění v řádu měsíců až let způsobené změnou vlády ve Washingtonu.

Jenže hodinka u kávy s naším americkým zpravodajem (který mi dal svolení z naší konverzace libovolně citovat) ve mně vzbudila řadu pochybností, které nahlodávají argumenty českých diplomatů o tom, že nová administrativa své spojence ve střední Evropě (nejde jen o český radar, ale i o polská sila s antiraketami) nepotopí. Vždyť Hillary se ani do Evropy nechystá na svoji první zahraniční cestu.

Tedy: všichni klíčoví poradci nové administrativy se dlouhodobě vyslovují pro smířlivější politiku vůči Rusku. Ta může souviset i s obecně novou obavou Západu z Ruska oslabeného ekonomickou krizí, takže podobně jako na počátku 90. let bude Washington, Brusel, Berlín, či Paříž vůči Rusku vstřícnější než by třeba chtěly nebo musely. Gesto v podobě oddálení a postupného rušení plánů na americké základny ve střední Evropě v podstatě Obamu a jeho lidi nic nestojí (kromě ztráty důvěry u několika spojenců), ale může - alespoň podle mínění těchto obamovských idealistů - naklonit Kreml nové administrativě.

Podobný idealismus vlády manžela nynější ministryně zahraničí z počátku 90. let, kdy konec studené války vzbudil velké naděje, skončil po pár letech krveproléváním v kopcích kolem Sarajeva, kde nakonec zasahovala americká letadla a hlídali američtí vojáci. Jenže jeden z těchto idealistů, který od konce osmdesátých let píše o masívním jaderném odzbrojení a vůbec o mírumilovnosti jako základním nástroji zahraniční politiky, Ivo Daalder, je nominován jako Obamův velvyslanec do NATO (o Íránu třeba zde, o Rusku a jaderném odzbrojení například zde). Gesto, které Demokraté chápou jako vstřícné, si Kreml lehce může vyložit jako ústupek nebo dokonce známku slabosti Ameriky v čase všeobecné krize.

Nečetli snad čeští diplomaté články Daaldera a dalších nyní prominentně postavených demokratů, kteří přinejmenším navrhovali systém protiraketové obrany pozdržet z ohledů na Rusko? Neviděli snad čeští diplomaté, že za Clintona se protiraketová obrana jen udržovala ve stádiu testů a nedostala šanci na rozvoj? „Finance nejsou problém," řekla ministryně Clintonová. Snad, možná, ale spíš se na ně svede utlumení projektů, až nezaberou Obamovy stimulační balíčky.

Čeští diplomaté nás loni ujišťovali, že názor demokratů na protiraketovou obranu se liší od republikánů v taktice, nikoli ve strategii a cílech. Možná byla chyba, že jsme jim na to tak lehce skočili. Problém byl také v tom, že nejméně od září a určitě od vítězného listopadového útery loňského roku měli Obamovi tehdejší i budoucí poradci zakázano cokoli médiím říkat, byť i jen bez uvedení zdroje. A nejen médiím, i zahraničním diplomatům, zdá se.

Protiraketová obrana je globální projekt, v němž je Česko i Polsko je částečkou, možná pod rozlišovací schopnost Demokratů, kteří vždy prováděli rafinovanější a klikatější zahraniční politiku než Republikáni. Navíc je globální ekonomická krize, priority jsou jinde. To všechno je pochopitelné. Ale asi by bylo lepší si to se spojenci vyříkat z očí do očí, než vysílat různé signály.

Poslední krok Obamovy ministryně nás donutil zalistovat v klasikovi reálpolitiky. „Být nepřítelem Ameriky může být nebezpečné, ale být přítelem je osudové," napsal Henry Kissinger.