Prostě mi to nedalo, abych se s čtenáři Ihnedu nepodělil o svůj dnešní čtenářský zážitek z mých oblíbených zahraničních novin - růžových Financial Times.  Tak tady je citát dne, první věta z článku dvou slovutných amerických profesorů ekonomie, článku, který je součástí série článků FT o budoucnosti kapitalismu:

"Capitalism has been wounded by the global recession, which unfortunately will get worse before it gets better."

Musel jsem se hodně přemáhat, abych četl dál, celý článek zde.

Na stejné stránce dole rozebírá hlavní ekonomický komentátor listu Martin Wolf Turnerovu zprávu, tedy analýzu britské vlády o tom, co se před nynější krizí stalo špatně a jaké jsou možnosti z toho ven. Celá zpráva je zde. Martin Wolf jako jeden z hlavních analytických bodů zprávy vypichuje konstatování, že individuální racionalita nezajišťuje kolektivní racionalitu, že individuální chování je často méně racionální a výsledkem je proto fakt, že trhy mohou přestřelit - a to oběma směry, říká Wolf v článku.

V čase, kdy se lidé - konzumenti chovají ultraracionálně, a tedy v obavách o budoucnost šetří, osekávají výdaje, je to v podstatě "zrada" kapitalismu, dodávám. Ale jak obnovit důvěru v ten kapitalismus? To je nyní odpověď na Nobelovu cenu (za ekonomii a za mír současně). Skromně dodávám, že ji nemám, ale usilovně o tom přemýšlím.

V těchto globálních souvislostech se pak jeví zajímavě postřeh bruselského zpravodaje FT Tonyho Barbera, že Evropská unie potřebuje stálého prezidenta, nejlépe ženu, úplně nejlépe pak Angelu Merkelovou. Česká republika při vší snaze jako předsednická země podle něho působí slabě, nevýrazně, nedodává podklady ke schůzkám včas a není schopna nabídnout silné vedení v časech, kdy je v podstatě v sázce jednota Evropské unie (článek zde).

Věru zajímavé čtení jsou ty lososové noviny.