Strašení Ruskem je oblíbená disciplína některých Středoevropanů. Když se jí ale chopí někdo zvenčí, kdo střední Evropu a Rusko dobře zná, tak je možné notoricky známé věci nahlédnout z nových úhlů. Prostě, sklenice může být poloprázdná, nebo poloplná.

Výborně to předvedl středoevropský korespondent týdeníku Economist Edward Lucas na pondělní pracovní snídani před oficiálním začátkem konference Forum 2000. Autor bestselleru Nová studená válka nyní dokončuje další knihu a velmi podrobně sleduje souboj o energetickou dominanci nad střední Evropou. Jaké jsou jeho vzkazy nám, středoevropským pesimistům?

Evropská unie v otázkách energetické bezpečnosti není bezmocná. Brusel zablokoval novou dohodu Polska a Ruska o dodávkách plynu, která měla na příliš dlouho uvázat Polsko za příliš nevýhodných podmínek k ruskému plynu. Vytvořil by se tak precedens, podle kterého by si ruský Gazprom mohl zavázat jednotlivé státy unie a obejít společný postoj sedmadvacítky, který - pravda - v otázkách energetické bezpečnosti nemá nejpevnější obrysy. Německo, Itálie a Francie nyní bez většího zájmu veřejnosti vyjednávají nové smlouvy s Ruskem a polský příklad by se jim náramně hodil.

Nabucco, alternativní plynovod ze střední Asie, není ztracený projekt, ale naopak žije. Plyn do něho slíbili Azerové a možná i Kurdové z Iráku, i Turkmeni by si dali říct. Jen je třeba dojednat podmínky stavby přes Turecko, které se snaží unii tak trochu vydírat. „Ale i Turecko je možné obejít dopravou přes Černé moře," dodal optimisticky Edward Lucas.

Další věc, která britského novináře naplňuje jistým optimismem, je výstavba plynových propojení mezi Polskem, Slovenskem, Českem a Maďarskem, čili spojení sever - jih. Z dob socialistického tábora existuje řada trubek východ - západ, ale jen málo severojižních spojení.

Rusové mají problémy s těžbou plynu a jeho dopravou, sdělil publiku žvýkajícímu croissanty na pražském Žofíně Lucas. Neinvestuje se do nových polí a ohromné množství plynu unikne cestou k zákazníkovi díky neudržovaným plynovodům. „Německé firmy z konsorcia stavící Nord stream začínají mít vážné obavy," pravil Lucas o kontroverzním projektu plynovodu přes Baltské moře, který nemají rádi především Poláci a Pobalťané.

A konečně další úkol, v němž může pomoci Evropská unie: dostat pod kontrolu obrovskou korupci, která je spojená s obchodem s plynem, zejména s jeho přepravou přes Ukrajinu. A jsme zpět u podezřelé smlouvy mezi Ruskem a Polskem. Unijní legislativa se totiž snaží prolomit propojení producentů a distributorů a otevřít trh. Gazpromu jde naopak o to získat co největší vliv (či přímo podíl) v distribučních firmách.