Maďarská jednobarevná vláda konzervativní strany Fidesz v pátek, necelé dva týdny po vítězných místních volbách, předložila do parlamentu nový zákon o vyšších daních pro firmy a zavedení jedné šestnáctiprocentní daňové sazby na příjmy fyzických osob. Jinými slovy, konzervativci pokračují ve své populistické ekonomické politice a zároveň musejí splnit závazek zahraničním věřitelům a udržet rozpočtový deficit 3,8 procent. Chtějí ulevit lidem a zdanit velké podniky, nejlépe vlastněné zahraničními vlastníky.

Už v létě zavedli zvláštní daň pro banky a pojišťovny. V novém balíku, který díky dvoutřetinové většině parlamentem hladce projde, jsou na řadě telekomunikační firmy, dodavatelé energií a maloobchodní firmy, které po dobu tří let budou do státní pokladny odvádět víc. Na druhou stranu, zvýší se státní příspěvky rodinám a sníží daňové odvody jednotlivců.

Podle propočtu deníku Népsabadszág zaplatí zhruba polovinu ze zvýšení Maďarský telekom (T-Mobile). Daň je sice odstupňovaná podle zisku, ale může podle deníku řadě menších operátorů vzít naprosto veškerý zisk. Podle expertů se zastaví rozvoj širokopásmových sítí a spuštění sítě 4G plánované na rok 2012 se odloží na neurčito. Netřeba zdůrazňovat, že všichni maďarští operátoři patří zahraničním koncernům.

Jednobarevné vládnutí Fideszu a jeho šéfa Viktora Orbána jsem minulý týden probíral ještě před oznámením detailů nového zákona s Gáborem Demszkym, liberálem, který byl dvacet let primátorem Budapešti. Jeho strana ovšem ve volbách parlamentních i místních naprosto propadla. „Je v troskách a musí přijít nová generace politiků a vybudovat vše od základů," řekl nečekaně upřímně Demszky.

V Budapešti se říká, že Demszky je v hledáčku vyšetřovatelů inspirovaných Fideszem kvůli řadě podezřelých městských zakázek. Možná proto novou vládu příliš nekritizoval, i když jinak si političtí protivníci neberou vůči Fideszu servítky. „Zatčení či honu na čarodějnice se neobávám. Nebude to potřeba, dlouho teď nebudou žádné volby," říká, i když jeho dlouholetý zástupce na radnici už byl zatčen.

Podle Demszkého je příliš krátká doba na to hodnotit činnost vlády. Vyhnul se kritice jak ekonomické, tak národností politiky Orbánovy vlády. Možná chce mít Demszky v politickém důchodu klid. Dokonce hájí Orbánovu tvrdou nacionalistickou rétoriku tím, že Orbán chce pod svá křídla získat všechny pravicové voliče v Maďarsku, takže musí trochu podkuřovat i extremistům, aby je mohl později pohltit.

„Znepokojuje mě koncentrace moci, ale na druhou stranu mají možnost udělat řadu reforem jako je snížení počtu místních samospráv nebo zdravotnickou reformu," říká Demszky. Otazníkem podle něho také je, jak se bude Fidesz chovat jako vládní strana v Budapešti. „Je to levicově liberální město, konzervativci tu nikdy nevládli," říká Demszky s tím, že signálem bude, pokud se Fidesz - jak hrozí - pokusí změnit barvy na současné městské vlajce, která má červený, oranžový a zelený pruh.

Změny v Maďarsku v polovině osmdesátých let odstartovali liberálové a byli tradiční součástí vlád a motorem změn. Demszky působil nejistě a unaveně. Smutný konec bývalého disidentského vydavatele, sociologa a liberála jako by byl symbolem konce celé jedné éry maďarské politiky.