Co víc láká, britská královská svatba, nebo blahořečení papeže Jana Pavla II.? Ze středoevropského pohledu je to jasné: pozornost směřuje do Říma, nikoli do Londýna. Ceny hotelů na nadcházející víkend se v Římě zvýšily o 44 procent, zatímco v Londýně jen o 14 procent, uvedla webová stránka trivago.pl, zabývající se rezervací hotelů v Evropě.

Češi zřejmě nikdy nepochopí polský vztah ke katolické církvi a k papeži Janu Pavlu II., čili ke Karolu Wojtylovi, rodákovi z Wadowic na pomezí Slezska a Podkarpatí. Když se polské katolictví smísí s vyvinutým polským smyslem pro obchod a podnikání, můžeme se nadít smrště podobné té, která se v těchto týdnech valí Polskem a část z ní směřuje do Říma, kam zamíří na víkend statisíce Poláků.

Na nich vydělají nejen římští hoteliéři, ale třeba i dopravci. Levné aerolinky jako Wizz Air maximálně zvedly ceny. Na víkend papežského blahořečení museli poutníci zaplatit za letenku 2,6 tisíce zlotých (cca 15,6 tisíce Kč), zatímco za běžný víkend v Římě si stejné aerolinky účtují lístek za v přepočtu zhruba šest tisíc korun. Polská společnost LOT prodávala letenky do Říma za stejnou cenu jako zpáteční letenky do New Yorku.

Na papežovi se přiživili i polští cukráři, kteří vyrábějí „papežské kremówki“, piškotový dezert s pudinkovým krémem, o němž v roce 1999 papež při návštěvě rodného města prohlásil, že ho s přáteli měli v oblibě v době maturity. Od té doby je možné „papežské kremówki“ koupit v cukrárnách po celém Polsku, někdy i s odkazem na to, že jsou z Wadowic. Můžete si je také koupit v prášku a udělat domy sami, mají přídomek „wadowické“, i když s rodným městem papeže nemá výrobce nic společného.

Ale kromě samotné cesty do Říma (hlavně autobusové zájezdy v cenách kolem v přepočtu 6000 Kč), jdou nejvíc na odbyt různé upomínkové předměty, suvenýry a něco, co prodejci nazývají „nezbytnosti poutníka“. Mezi ně se řadí různé vlaječky, čepičky, mávátka, což jsou většinou laciné tretky, ale doplnění o portrét nejslavnějšího polského rodáka jejich cenu dramaticky zvyšuje. V jednom z varšavských obchodů bylo možné koupit záložku do knihy s portrétem papeže za cenu 80 grošů (zhruba 5 Kč), zatímco obyčejná s jiným ornamentem či obrázkem stojí čtvrtinu. Za sedm až deset zlotých můžete dostat také růženec s motivem Jana Pavla II.

Na papežovi se Polsku přiživují pisatelé knih i zpěváci. Deník Gazeta Wyborcza uvedl, že zatímco v běžné době přichází měsíčně do knihkupectví tři až pět nových knih o Karolu Wojtylovi, jen za březen jich vyšlo čtyřicet. K dispozici jsou také nová CD s písněmi, které mají vztah k církvi obecně a k papežovi zvláště (cena za kus v přepočtu 200 až 250Kč).

Na internetu se nejvíce prodávají pamětní mince různých edic s Janem Pavlem II. a trička s potiskem s portrétem. Milovníci zvláštností si mohou objednat kněžský ornát v bílé barvě, kde na přední straně je počítačově upravený papežův portrét, na zádech papežský erb (cena 400 zlotých, čili 2400Kč). Pochybuji ale, že by v něčem takovém katolický kněz kdekoli na světě chtěl sloužit mši.

Shrnuto a podtrženo, když se na papežský byznys člověk podívá z české ateistické kotliny, tak si říká, zda o něco nepřichází. Nebo snad máme Jágrovy kremrole, či CD oblíbených písní Václava Havla?