Kamarád z Berlína mi napsal, že Němci téměř přestali kupovat čerstvou zeleninu. „Nakupujeme normálně, ale čerstvou zeleninu jsme prakticky vynechali,“ píše s tím, že ve školce jeho dceři přestali servírovat nejen zeleninu, ale i třeba jahody. „V Německu právě končí chřestová sezóna a začíná jahodová,“ píše. Škody budou veliké nejen ve Španělsku, ale v Německu, protože Němci se – jak se zdá – bojí i domácích výpěstků.

Ještě víc se ale bojí Španělé, kteří vyrazili do Bruselu žádat Evropskou unii o kompenzace, což velmi dobře umějí. Už kdysi dávno byly velké skandály kolem falešných olivovníkových plantáží, na které brali dotace. Tady je pár čísel a faktů svědčících o tom, proč budou Španělé v okurkové válce, jak současné situaci překřtilo několik španělských bloggerů:

- Každý třetí nezaměstnaný v eurozóně je Španěl. Celková míra nezaměstnanosti ve Španělsku je 21 procent, což představuje rekordních 4,9 miliónu lidí bez práce.

- Zemědělství, rybolov a chovatelství tvoří 2,5 procent španělského HDP. V Andalusii, odkud mají pocházet nakažené okurky, tvoří zemědělství 16 procent regionálního HDP. Pro srovnávní, v Německu vytváří zemědělství 0,8 procent HDP, v Česku 2,2 procenta.

- V zemědělství a rybolovu pracuje ve Španělsku 4,1 procenta aktivní populace, více než milion lidí.

- Pěstování zeleniny představuje 40 procent zaměstnaných v zemědělství a rybolovu a vytváří 300 000 pracovních míst.

- Okurka byla loni ve Španělsku třetí nejvyváženější zelenina. První byla rajčata, druhý salát. Odhady ztrát španělských zelinářů jsou v tuto chvíli 200 miliónů eur týdně.

- Německo bylo v roce 2010 druhý největší dovozce španělských okurek, prodalo se tam okurek za 2 352 miliónů eur. První byla Francie s okurkami za 2349 miliónů eur. Česko v roce 2010 dovezlo španělskou zeleninu za 52 miliónů eur.

- Infekce, kterou mají mít španělské okurky na svědomí, doposud stála životy 14 lidí v Německu, další stovky jsou nakaženy.

- Nejčastější příčinou smrtelných pracovních úrazů ve španělském zemědělství je převrácení traktoru, které si ročně vyžádá na 80 životů.