Kolegové a přátelé si o mě myslí, že jsem polonofil. Ale minulý týden při pobytu v Tallinnu jsem si uvědomil, že jestli něco jsem, tak estonofil, i když estonsky umím říct jen „na zdraví“ a „děkuji“.

Dávám tímto k posouzení pár výroků několika Estonců, s nimiž jsem se setkal. Měly by ilustrovat, proč má tato země skvěle fungující systém elektronické státní správy, nemusí se obávat růstu úroků na vládních dluhopisech, neboť žádné nevydává, a proč je výše veřejného dluhu jen 6,6 procent HDP.
„Veřejnost je proti tomu si půjčovat na budoucnost svých dětí. Voliči rozumí tomu, že je třeba hospodařit bez dluhu a ocení to.“ Premiér Andrus Ansip vysvětlující důvod, proč v březnových volbách jako první estonský premiér od obnovení nezávislosti v roce 1991 obhájil své křeslo.
„Irsko se dostane do formy, program pro Portugalsko není špatný. Řecko je ale problém. Když společnost protestuje proti vlastní budoucnosti, tak je to špatně.“ Ministr financí Jürgen Ligi.
„Elektronicky podalo letos daňové přiznání 94,5 procent lidí. Estonský daňový úřad je asi jediný na světě, který tak peníze nevybírá, ale vyplácí.“ Peeter Luikmel, ekonom Estonské národní banky, vysvělující zákon, že lidem, kteří podají daňové přiznání elekronicky, musí stát vrátit případný přeplatek do pěti pracovních dnů.
„Estonci používají v ekonomice zdravý rozum. Na rozdíl od jiných národů na jihu Evropy.“ Ministr financí Jürgen Ligi.
„Jsem hodnocena podle toho, jestli zadané úkoly udělám, nebo ne, nikoli podle odsezených hodin. Díky e-government pracuji i večer, přes den bych to nestihla.“ Maria Värtonová, projektová manažerka na ministerstvu hospodářství a matka tří malých dětí.
„Založení firmy pomocí elektronického systému státní správy trvá osmnáct minut. Dělají se v tom soutěže, v nichž to zvládli i za patnáct.“ Indrek Vimberg, šéf ICT Democentra, výkladní skříně estonského technologického průmyslu.
„Mámě skvělé inženýry a designéry, ale problém je marketing a prodej. A navíc je překážka postkomunistická země původu či sídla firmy. Někdy mám pocit, že stačí adresa v San Francisku a zájem o vás rapidně stoupá.“ Tonu Runnel, zakladatel a ředitel firmy Edicy, která nabízí firmám jednoduchý program na výrobu a správu webových stránek.
„Doufáme, že Nokia zkrachuje a na trhu přibude schopných lidí v IT průmyslu, kteří se budou jezdit z Finska.“ Manažer expandující estonské IT firmy o nedostatku kvalifikovaných pracovníků.
„Estonci prakticky nepoužívají kreditní karty.“ Indrek Vimberg, šéf ICT Democentra, výkladní skříně  technologického průmyslu o nechuti Estonců se zadlužovat.
„Na začátku jsme neměli čas žádat vládu o podporu, dělali jsme raději byznys. Je lepší se soustředit na byznys, získat pár zákazníků a od nich dostat peníze, než se spoléhat na vládu.“ Martti Paju, obchodní ředitel softwarové firmy Erply, o možnosti čerpat podporu pro začínající malé firmy.
„V letošních volbách 24 procent voličů hlasovalo elektronicky.“ Indrek Vimberg, šéf ICT Democentra.
„Byznysové vztahy s Ruskem jsou nejlepší za posledních dvacet let. V politických vztazích je tu prostor ke zlepšení.“ Premiér Andrus Ansip.
„Po roce 1990 tady vyrostla generace Estonců, která neumí rusky. Dohání to, ale při hledání práce jim to dělá problémy.“ Novinář Toomas Toomsalu o vztahů Estonců a Rusů, kteří tvoří kolem dvaceti procent populace Estonska.
„Je těžké říci, jak jsme přežili. Ale jsme tady a jsme spokojeni.“ Premiér Andrus Ansip na otázku, jak je možné, že Estonci přežili tisíce let nadvlády velkých sousedních národů a měli svůj první národní stát až v roce 1918.