I když je klub Slask Wroclaw úřadujícím vicemistrem Polska, fotbal je v dolnosleské metropoli, kam příští rok zamíří tisíce českých fanoušků na zápasy evropského mistrovství, v pozadí. Pro mistrovství se sice postavil nový stadion, ale místní obyvatelé se těší především na historický první dálniční obchvat města.

Vratislav pravidelně vyhrává polské žebříčky měst, v nichž se nejlépe žije a fotbalisty k tomu až do loňska, kdy se vyšvihli v polské „ekstraklase“ na první příčky, nepotřebovala.
Vratislav má výbornou image, z polských měst je i díky historii asi nejčeštější, ale je poměrně složité se tam dostat. Dálnicí je propojena s Německem, ale nikoli s Českem. Z Prahy je nejlepší jet na Liberec, dojet do Zhořelce a tam odsud po dálnici. Je to výhodné i proto, že nový fotbalový stadion je na západní straně města. Přímý vlak ani letecké spojení neexistují, ačkoli Vratislav byla od 14. do 18. století součástí zemí koruny české.
Ve městě je neobvyklá koncentrace průmyslu, vysokých škol a poměrně osvícených politiků, kteří se rozhodli vybudovat z historického města moderní metropoli Dolního Slezska, která bude mít své vlastní místo na evropské mapě bez ohledu na Varšavu, která je odsud vzdálená pět hodin jízdy autem.
Zároveň je to místo příjemné pro život, kde v každé roční době potkáte jak spousty turistů, tak místních, jak se procházejí po historickém Starém náměstí a okolí. To se ale  nestalo obětí turistifikace, takže je přirozeným centrem vratislavského obchodního, kulturního a společenského života.
Unaveným fotbalovým fanouškům budou zřejmě dělat problémy zdejší krasnoludci, všudypřítomní trpaslíci, kteří se  po odlití do bronzu stali přirozenou součástí ulic a uliček.
Prezident města, čili primátor, je v Polsku přímo volený. Už od roku 2002 ve Vratislavi vládne Rafal Dutkiewicz, který šikovně vede čtvrté největší polské město k prosperitě, i když ho častují například povodně. Tisiciletá voda zalila město v roce 1997, velké povodně tam byly i loni. V okolí města je řada výrobních závodů domácích i zahraničních firem, které čerpají vzdělané kádry z vratislavských univerzit a vědeckých pracovišť. Vratislav kandidovala na sídlo Evropského vědeckého institutu, díky tomu začala přitahovat technologické firmy.
Fotbalovému fanouškovi, který má v plánu i něco více než jen návštěvu stadionu a pak rychle pryč, doporučuji si přečíst některou z napínavých temných detektivek vratislavského spisovatele Marka Krajewského s detektivem Eberhardem Mockem. Tři z šesti knih jsou přeložené do češtiny a jsou důkazem, že i město může hrát roli v detektivce jako plnohodnotná postava.
Zároveň čtenář pochopí hloubku proměny, kterou město prošlo v posledních sto letech, kdy bylo německou metropolí Breslau, která světu dala deset nositelů Nobelovy ceny za vědu. Po odchodu Němců a příchodu Poláků sice změnilo osazenstvo, ale snažilo se udržet si svůj ráz. Mnoho Poláků se přišlo ze Lvova, který byl přičleněn k Ukrajině, přesunula se sem i část lvovské univerzity, která byla proslulá hlavně matematickou školou.
Ale chápu, že pro fotbalové fanoušky může je univerzita především kulisou v centru města, které by neměli minout už jen proto, že uprostřed Starého náměstí pod radnicí je vynikajicí minipivovar. A dobrá zpráva pro fanynky: budete-li chtít třeba o půlnoci ujištění o trvalosti vztahu svého milovaného, vyšlete ho koupit květiny. Květinový trh, otevřený ve dne v noci, je na Solném trhu, hned vedle Starého náměstí.