Maďaři vzali útokem směnárny, vybírají svoje úspory a vyměňují forinty za cokoliv jiného. Mnoho z nich si zakládá účty v Rakousku a ukládají tam velké částky, i když mluvčí maďarský státní finančního dozoru István Binder upozornil, že je zakázáno vyvážet velké částky. Ale Evropa bez hranic je Evropa bez hranic.

Vláda Viktora Orbána je pod velkým tlakem, i když vyšlo najevo, že má téměř nejvyšší devizové rezervy v historii. Zahraniční investoři se včera uklidnili až poté, co ministr bez portfeje a jeden z mála slušných ekonomických mozků vlády Tamás Fellegi prohlásil, že vláda bude příští týden jednat o půjčce od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie a že je připravena upravit kritizovaný zákon o centrální bance.

 

 

 

 

 

Ale pocit izolace, ani už ne obklíčené pevnosti, roste. Obě provládní tiskoviny, Magyar Nemzet a Magyar Hírlap, ve svých komentářích vládu nabádají, že nemá cenu naříkat na neoprávněnou kritiku ze zahraničí, nemá cenu se odvolávat na „vnější podmínky“, nebo obviňovat spekulanty. To, co je potřeba, píše Gábor Stier v Magyar Nemzet, je prostě obnovit důvěru mezinárodních trhů v Maďarsko.

K podobnému závěru došel i Csaba Szajlai v Magyar Hírlap. Makroekonomicky je na tom podle něho Maďarsko dobře, ale problém je a bude splácení dluhů. Szajlai potvrzuje široce sdílený názor vládních kritiků, že současná situace je především výsledkem zmatených zpráv, které vláda Viktora Orbána do světa vysílá. Podle něho je jediná cesta: respektovat pravidla Evropské unie (jako je třeba nezávislost státní banky) a obnovit důvěru v maďarský politický systém. To se doposud odvažovali tvrdit nahlas hlavně vládní kritici z řad opozice a opozičních médií.

Mezi vedením strany Fidesz a ve vládě prý narůstají obavy, i když navenek je nedávají najevo. V pondělí večer maďarská konzervativní věrchuška v opeře slavila novou ústavu, zatímco v okolních ulicích bylo třicet tisíc (opozice tvrdí, že sto tisíc) demonstrantů, kteří bez násilí, ale odhodlaně vládu posílali do háje. Jeden z očitých svědků zevnitř Opery mi řekl, že na tvářích Orbána a spol nebylo vidět úsměvy, ale spíš obavy až strach.

Ne všichni uvnitř Fideszu jsou přece sebevrazi, o čemž svědčí právě i dnešní komentáře v novinách. Vzhledem ke slabosti a roztroušenosti opozice je nyní pravděpodobnější, že změna v Maďarsku může přijít spíš zevnitř Fideszu. Z pocitu obležené pevnosti k pocitu osamoceného kůlu v plotě tak nemusí být daleko.