Ferenc Kumin má komplikovaný pracovní titul a ještě složitější úkol. Tento zástupce státního tajemníka pro mezinárodní komunikaci na svém blogu, twitterovém účtu i v reálném světě vysvětluje a obhajuje kroky vlády maďarského premiéra Viktora Orbána. A protože se Orbán tento týden rozhodl, že dá přednost pohřbu britské expremiérky Margharet Thatcherové před grilováním a už třetím sebeobhajováním v europarlamentu, bude mít nejpíš Ferenc Kumin dost práce. I proto, že Orban svoji neúčast ve Štrasburku omluvil v rozhlasovém rozhovoru také tím, že už ho nebaví diskutovat v tak „necivilizovaném místě“, kde rozvášnění europoslanci rozčileně debatují o věcech, o nichž nejsou dostatečně informováni.

Zkusme se tedy vyhnout tomu, čemu Kumin ve svých textech říká „otloukání Maďarska“, a podívat se na pár zpráv z Budapešti s chladnější hlavou.

Kdyby se dnes konaly volby, tak by Viktora Orbána chtělo za premiéra 29 % voličů, vyplynulo z průzkumu agentury Medián zveřejněného minulý týden. Na druhém místě by skončil expremiér Gordon Bajnai, který se snaží sjednotit středolevicovou opozici, s šestnácti procenty. Vůdce opozičních socialistů (exkomunistů) Attila Mesterházy a šéf extremisticky nacionalistického hnutí Jobbik Gábor Vona by získali shodně devět procent. Expremiér Ferenc Gyurcsány by dostal čtyři procenta hypotetických premiérských hlasů. Podle jiných průzkumů ovšem strana Viktora Orbána ztratila rok před parlamentními volbami čtyřicet procent svých hlasů z roku 2010, takže dvoutřetinová většina, kterou nyní disponuje, je za rok nedosažitelná.

I když mezinárodní instituce neustále Maďarsko kritizují za neortodoxní politiku, klesl podle čerstvých čísel maďarského statistického úřadu (a podle metodologie EU) rozpočtový deficit za rok 2012 na 2,0 procenta. To je nejméně od roku 1998. Dnes by také maďarské ministerstvo hospodářství mělo zveřejnit do Bruselu zaslaný konvergenční program, který by měl vysvětlit, zda a jak chce vláda v letošním roce udržet růst HDP plus 0,9 %, když všechny ostatní prognózy hovoří o tom, že recese v Maďarsku bude pokračovat.

Na druhou stranu, až o 5,8 stupňů denního průměru teplejší únor než loni přispěl k tomu, že v meziměsíčním srovnání vzrostla aktivita stavebního průmyslu o 2,3 %, v mezirončím srovnání je dokonce o 7,2 procenta vyšší. Takové oživení maďarský stavební průmysl nepamatuje poslední čtyři roky.

Viktor Orbán a předseda Evropské komise José Manuel Barroso si vyměnili dopisy. Barroso varoval maďarského premiéra, že komise pečlivě zkoumá nový, čtvrtý dodatek rok staré ústavy a pokud objeví nějaké rozpory s evropským právem, nebude váhat proti Maďarsku zahájit právní kroky. Barrosovi jde především o soulad nových článků maďarské ústavy s rozhodnutím Evropského soudního dvora o zavedení povinných poplatků, o pravomocech šéfa soudní rady přidělovat případy a o omezení politické reklamy. Orbán mu odpověděl, že maďarská vláda a parlament jsou oddané evropským normám a hodnotám a že vláda bude ve všem spolupracovat.

Nový ministr hospodářství Mihály Varga v německém nedělníku Welt am Sonntag ujišťoval, že Maďarsko není plánovaná ekonomika, ale tržní a že nechce užívat slovo znárodnění pro současnou vlnu přebírání zejména energetických firem státem. To je podle něho trend všude ve světě. „Každá země si žije svůj vlastní kapitalismus,“ řekl s odkazem, jak by se dalo porovnat třeba Německo, USA a Čína.

V Maďarsku se každý 21. duben organizuje „Pochod života“, vzpomínka na oběti holokaustu. Extremistický webový portál vyzval, aby se v ten samý den v Budapešti v okolí hlavní synagogy konal sraz mortorkářů pod názvem „Přidej plyn!“ se zjevnou narážkou na způsob, jakým způsobem nacisté většinu Židů zabíjeli. Nápad postupně odsoudili představitelé jak vládního Fideszu, tak i pravicový motorkářský klub Goyim Riders, o němž se všeobecně předpokládalo, že za výzvou stojí. Premiér nařídil ministrovi vnitra, aby jízdě zabránil. Týdeník Heti Válasz přinesl rozhovor s organizátorem, místním aktivistou třetí největší parlamentní strany Jobbik. Ten tvrdil, že mu to nepřipadá urážlivé a že se omluví jen tehdy, když se omluví i jeho kritici.

Mám vážnou obavu, že Ferenc Kumin si prvních jarních dnů venku na zdravém vzduchu příliš neužije a i nadále bude hodně času trávit u počítače čtením článků „otloukajících“ Maďarsko.