Předkolem německých parlamentních voleb, které se mají konat 22. září, budou nedělní zemské volby v Bavorsku. Podle předsedy bavorské vlády Horsta Seehofera se Bavoři dlouho neměli tak dobře jako teď. Jeho strana CSU (sesterská strana celoněmecké CDU kancléřky Angely Merkelové) tu vládla od roku 1962, od roku 2008 poprvé v koalici se svobodnými demokraty (FDP). Hlavní nedělní otázkou tak bude, zda CSU obnoví svoji samostatnou většinu, nebo se bude muset spojit s FDP, která ale asi bude mít problém překročit pětiprocentní hranici vstupu do parlamentu.

Hlavním tématem předvolební kampaně se stala zdánlivá banalita: Seehofer voličům slíbil, že prosadí, aby cizinci platili za průjezd bavorskými dálnicemi. Sice to odporuje evropskému právu, ale strhl se o toto téma lítý boj, který by mohl zkomplikovat vztah bavorských konzervativců s bratry z CDU vedenými sestrou Angelou. Ta už dala najevo, že situaci nějak vyřeší po velkých volbách. Seehofer dokonce pohrozil, že svazek s CDU přeruší, pokud by kancléřka zavedení mýtného nepodpořila. Historie zná ale jedno přerušení svazku CDU-CSU. To v roce 1976 trvalo celý jeden měsíc.

Největší polská banka PKO BP neměla pátek třináctého v jeden den, ale hned celý týden. Minulý víkend na dva dny uzavřela svoji internetovou banku Inteligo, aby svých 600 tisíc klientů přenesla do nového IT systému. Měly fungovat pouze platební karty Inteligo. Ale od pondělí, kdy měl nový systém začít pracovat, si klienti stěžují, že jim z kont mizí peníze neznámo kam za platby, které vůbec neuskutečníli, že se do některých služeb nelze dostat vůbec. Některým klientům naopak přibyl počet transakcí, ačkoli se vůbec do svého konta nezalogovali.

Jak napsal deník Gazeta Wyborcza, na informační linky se kvůli jejich přetíženosti dovolat nedalo. Lidé si proto vylévali zlost na facebooku a dalších sociálních sítích, po kterých se je i banka snažila uklidnit. Ale na jejím facebookovém účtu se daly najít i sprosté výrazy doprovázející žádosti o vrácení peněz.

Když jsme u peněz, tak slovenská média se snažila vysvětlit zajímavý obchod, kdy si stát koupil od energetické firmy EPH zpět plynárenský podnik SPP. Jde vlastně o prázdnou skořápku, obchodní firmu bez trubek, která kvůli nevýhodné dlouhodobé smlouvě s ruským Gazpromem nakupuje ruský plyn dráž, než ho prodává zákazníkům. 

V zásadě jde o absurditu nákupu firmy, kterou už jednou stát zprivatizoval a v pozadí jsou různá podezření z korupce. Velmi pěkně celou kauzu shrnul deník SME.

Ale není všechno černé, jak se na první pohled zdá. Bývalý sesterský list HN, slovenské Hospodárske noviny, na svém webu přinesl video s výborným příběhem podnikatele z Trenčína, který ze svého klukovského koníčka vybudoval seriózní byznys. Postupem času totiž postavil kompletní malou automobilku na závodní modely aut na dálkové ovládání, které prodává do celého světa.