Zatímco na východní Ukrajině se ukazuje, že krymský scénář tam Rusku nepůjde prosadit tak snadno, otevírají se podstatně blíže Česku pomyslné frontové linie nové studené války. Na tom, jak se je podaří Evropě uhájit, budou záležet i další kroky Kremlu, který do otevřeného střetu s EU a NATO nepůjde. Zatím.

Silnou pákou jsou dodávky ruského plynu do Evropy a na Ukrajinu, která už teď dluží podle Gazpromu v přepočtu 43,8 miliardy korun. Ruský prezident Vladimir Putin v dopise evropským lídrům pohrozil, že bude nucen kvůli tomu přerušit dodávky plynu na Ukrajinu, čímž by ale podobně jako v roce 2009 přestal dodávat velkou část plynu dalším evropským spotřebitelům.

Strategickým místem evropské politiky se proto stávají východoslovenské Veľké Kapušany, kde už nyní stojí největší kompresorová stanice plynovodu v Evropské unii. Přes ně by bylo možné obrátit tok plynu ze západu na východ a pokrýt zhruba třetinu ukrajinské spotřeby plynu. Je třeba ale postavit měřící stanici za 21 milionů eur a provést další technické úpravy. A to vše nejlépe do zimy, kdy je poptávka po plynu největší. A navíc, Slovensko musí mít od Kyjeva potvrzeno, že Ukrajinci budou plyn odebírat.

Slovensko musí také podle premiéra Roberta Fica dostat od unie záruky, že jeho zemi bude pomoženo, pokud ji za obrácení toku plynu Rusko bude nějak trestat.

Střední Evropa si po plynové krizi v roce 2009 udělala spoustu domácích úkolů a už není na Rusku úplně závislá. Proto - přijmeme-li logiku nové studené války - jsou Veľké Kapušany symbolem další důležité a strategické bitvy, která se ovšem bude odehrávat hlavně u vyjednávacích stolů v Bruselu, Kyjevě a Moskvě. Zatím by bylo dobré plnit zásobníky (ty ukrajinské jsou prý najedou prázdné) a doufat, že zima 2014/2015 bude podobně jako ta poslední připomínat spíš pozdní podzim nebo časné jaro.

Baltská raketová krize?

Dalším místem, které bude mít pro vývoj vztahů Ruska a Evropské unie důležitý význam, bude litevské pobřeží, respektive postavení ruské enklávy Kaliningrad (dříve východopruský Královec). Ve čtvrtek několik lodí ruského námořnictva narušilo litevskou ekonomickou zónu na moři a odklánělo nákladní lodě s odůvodněním, že jsou v nebezpečí zásahu raketami při cvičných střelbách. Rusové toho nechali teprve poté, co na místo dorazila loď litevského vojenského námořnictva.

Litevci mají od prosince letošního roku zprovoznit v přístavu Klajpeda plovoucí terminál na zkapalněný plyn LNG a tím významně snížit svoji energetickou závislost na Rusku a Gazpromu, který litevským domácnostem účtuje nejvyšší cenu plynu v EU.

Podobné incidenty by mohly jednak odradit dodavatele LNG posílat tankery do Litvy, jednak vytvořit další ohnisko napětí ve vztazích mezi Ruskem a Evropskou unií. Je tudíž možné, že brzo uslyšíme o "baltské raketové krizi", kterou vyvolají Rusové, pro něž zbraněmi napěchovaný Kaliningrad představuje svého druhu letadlovou loď vysunutou daleko na západ.

Smí klub z Prahy vyhrát?

Rusové se ovšem poučili, že nemohou jen řinčet zbraněmi. Do finále ruské hokejové ligy s přídomkem Kontinentální (a výhrou nazvanou Gagarinův pohár) poměrně nečekaně postoupil klub z Prahy, který má český název, finského trenéra a ruské finanční zázemí. I kdyby náhodou pohár získal (což se z hlediska ruské logiky přece nemůže stát), tak na této frontě nové studené války Rusové vyhrát nemohou. Lev Praha si mnoho českých fanoušků nezískal, spíš nevraživost za to, že vysává hráče z tradičních českých klubů.

Ruská "soft power" kromě balíku peněz (které jsou stejně těmi evropskými, které Evropané platí třeba za onen plyn, o jehož dodávky se tak strachují) nemá magnetickou přitažlivou sílu třeba právě Evropské unie, která nabízí třeba také možnost svobodně se vyjadřovat, cestovat, podnikat.

Nová studená válka bude jiná než ta z let 1945 až 1989. Neznamená to ovšem, že bude méně urputná, že v ní nebudou úskoky či vydírání celých zemí. Češi mají možná pocit pohodlí díky tomu, že jejich stát nemá východní hranici EU či NATO. Ale nesvobodou plynoucí z imperiálních ambicí Kremlu jsou ohroženi stejně jako Estonci, Litevci nebo - Ukrajinci.