Maďarští bankéři mají od pátku o čem přemýšlet. Budapešťský soud zamítl žalobu spořitelny Kéthely, které se nelíbilo, že poslanci v červenci přijali zákon označující podmínky starých půjček v zahraničních měnách za neférové, a tudíž neplatné. 

Rozhodnutí soudu, proti němuž se lze samozřejmě odvolat, je startovním výstřelem horkého bankovního podzimu v Maďarsku. Poslanci sice právě už v červenci zpochybnili ony půjčky v eurech, jenech a švýcarských francích, které dělají potíže domácnostem, firmám i veřejným institucím, ale teprve během podzimu se definitivně rozhodne, jakým způsobem se Maďarsko půjček zbaví.

Rozhodnutí soudu v případu spořitelny Kéthely naznačuje výsledek - už jen proto, že po změnách, které vláda Viktora Orbána udělala v soudnictví, lze o nezávislém rozhodování soudů poněkud pochybovat.

Právníci Kéthely namítali, že v době, kdy smlouvy (nebo jejich změny či dodatky) uzavírala, proti nim tehdejší bankovní dozor nic nenamítal. Nyní ale převládá i mezi Orbánovými odpůrci názor, že podobné smlouvy neměl stát vůbec připustit, protože většina lidí nebyla vůbec schopna odhadnout riziko vyplývající z kurzových změn, které na dlužníky plně udeřilo v krizi na podzim 2008 a v roce 2009. Spořitelna žádala pozastavení procesu až do vyjádření Ústavního soudu, ale ten dal najevo, že vše - včetně vlastně retroaktivního rozhodnutí poslanců z července – je v souladu s ústavou. Pro pořádek dodejme, že s tou novou, kterou přijal Orbánem ovládaný parlament v roce 2011 a od té doby ji několikrát upravoval po kritice ze zahraničí.

Poslanci mají ještě rozhodnout o tom, v jakém poměru se budou banky podílet na vyrovnání půjček, tedy kdo zaplatí rozdíl mezi reálným kurzem forintu k zahraniční měně, v níž byl uzavřený kontrakt, a kurzem, který určí vláda plus dokdy mají být všechny konverze a případné spory z nich vyplývající ukončeny. Tento druhý zákon o půjčkách v zahraničních měnách, který technické detaily určí, se podle listu Magyar Nemzet právě zpracovává na ministerstvu spravedlnosti a parlament ho dostane ke schválení v září.

Banky se snaží lobbovat, ale jejich pozice není dobrá. Nejhůře jsou na tom ty zahraniční, které jsou v očích vlády nepřítelem, jehož je třeba porazit. A splnit cíl, aby více než padesát procent bankovního sektoru bylo co nejdříve v maďarských, nejlépe státních rukou. Už ve výsledcích bank za druhé čtvrtletí se objevily obrovské ztráty, ale chybí ještě další ztráty vyplývající ze změny půjček v zahraničních měnách na forintové.

Odhadovat letošní výsledky maďarských bank by se zřejmě neodvážila ani slavná věštkyně Sibyla. Jen jedno proroctví - guvernéra národní banky Györgye Matolcsyho - se nejspíš naplní: že z Maďarska v brzké době odejde několik zahraničních bank.