Z vyjádření většiny polských novinářů a analytiků není pochyb o tom, že do Bruselu odchází superman, díky kterému bylo v politice sedm klidných let, kdy ekonomika relativně slušně přečkala celosvětovou krizi, kdy se stavěly dálnice, kdy se polští studenti umístili vysoko v hodnocení kvality vzdělání. Snad jen fotbalisté se svými nevalnými výsledky na doma pořádaném evropském šampionátu kazí obraz úspěšného politika.

Donald Tusk odchází z Polska do Bruselu v situaci, kdy mu i tak kritický hlas, jako je šéfredaktor listu Gazeta Wyborcza Adam Michnik, připisuje zásluhy za cokoli, co se v Polsku stalo během sedmi let jeho premiérování. „Odchod do Bruselu je potvrzení úspěchu polské transformace, potvrzení polské role v Evropě a postavení Tuska jako politika pragmatického a realistického, který je věrohodný a odpovědný,“ řekl Michnik v rozhovoru se skupinou českých a slovenských novinářů.

Výměna vlády se odehrává rychleji, než se původně očekávalo. Dosavadní předsedkyně dolní komory parlamentu Ewa Kopaczová, která ve čtvrtek předstupuje před prezidenta Bronislawa Komorowského jako Tuskova náhradnice v čele vlády, bude mít těžkou roli. I když je od prosince 2013 Tuskovou zástupkyní v čele vládní strany Občanská platforma, nemá zdaleka takové charisma jako odcházející premiér.

Její dosavadní politická kariéra je zcela v jeho stínu, nicméně v srpnovém průzkumu agentury CBOS byla třetím nejpopulárnějším politikem po prezidentu Komorowském a ministru zahraničí Radoslawu Sikorském. Je poslankyní čtvrté volební období, v letech 2007 až 2011 byla ministryní zdravotnictví a s premiérem se sblížila, když léčila jeho rodinu. „Ewa Kopaczová vděčí svému postupu v politické hierarchii Donaldu Tuskovi a loajalitě vůči němu,“ tvrdí Wojciech Szacki, analytik think-tanku Polityka Insight.

V pozici dvojky ve straně a v čele dolní komory nahradila dřívějšího Tuskova zástupce Grzegorze Schetynu, kterého premiér dost násilím odsunul jako možného rivala do pozadí. Kopaczová není známá nějakými výraznými názory, i když je sedmapadesátiletá lékařka a praktikující katolička. Její nejvýraznější akce v čele ministerstva zdravotnictví – změna systému platby za léky – skončila chaosem a protesty lékařů.

 

Někteří komentátoři ale varují před podceněním druhé ženy v úřadu polského premiéra od roku 1989. Jacek Žakowski z týdeníku Polityka ji nazval „železnou Ewou“. Na úřad premiéra na rozdíl od řady jiných politiků neaspirovala, stejně jako předtím na ústavně druhou nejvyšší funkci ve státě. Ale když se do něčeho pustí, tak jde tvrdě za svým. Na podrobné prostudování jednacího řádu sněmovny a jeho zvládnutí z pozice předsedajícího jí stačila jedna noc a není známa nějaká chyba, kterou by v této funkci udělala.

„Známe Ewu Kopaczovou dostatečně dlouho na to, abychom věděli, že všechno, co dělá, dělá se smrtelnou vážností a paličatostí, které chybí většině politiků,“ domnívá se Žakowski o ženě, která je známá svojí posedlostí čistotou a úklidem. Čistí si tak hlavu doma v Radomi i ve svém bytě v poslanecké ubytovně ve Varšavě.

Polský politický systém vyžaduje, aby s demisí premiéra odešla celá vláda. Dva měsíce před lokálními a rok před parlamentními volbami to není pro Tuska, Kopaczovou a celou Občanskou platformu (PO) lehká situace. Ale jmenování Tuska do čela Evropské rady a tvoření nové vlády úplně vzaly vítr z plachet a prostor v médiích opozičním konzervativcům a podle posledních průzkumů se PO, která letos spíš ztrácela popularitu, opět ocitla v čele žebříčku voličské podpory.

Výměna vlády tak umožní zbavit se například ministra vnitra Bartlomeje Sienkiewicze, který se zkompromitoval v aféře s tajnými nahrávkami politiků a byznysmenů. Novým ministrem spravedlnosti by se mohl stát dosavadní Kopaczové zástupce ve vedení parlamentu Cezary Grabarczyk, s nímž si skvěle rozumí. Koaliční partner, Polská lidová strana, by si měl ponechat své tři posty.

Zajímavý bude osud dosavadního ministra zahraničí Radoslawa Sikorského, který měl podle mediálních spekulací Kopaczovou nahradit v čele sněmovny, ale údajně odmítl. Je natolik populární a má respektovaný hlas v zahraničí, takže by bylo škoda ho utopit ve vnitrostranických půtkách nebo řízení sněmovny, ale Kopaczová s ním údajně nepočítala.

Podobně není jasné, kdo bude hlavní osobou ve vládě odpovědnou za ekonomiku. To není Kopaczové silná stránka, podobně jako nebyla Tuskova. Ten před rokem nahradil respektovaného ministra financí Jacka Rostowského šikovným, ale politicky nezkušeným bankéřem Mateuszem Szczurkem, který v nové vládě pravděpodobně nezasedne.

Program má vláda narýsovaný připraveným rozpočtem a programovým projevem Donalda Tuska z konce srpna, v němž nastínil zvýšení důchodů a některé další dílčí změny. Větší výzvou pro ni budou soupeři uvnitř strany, ale tam má jako zvolená první místopředsedkyně silný mandát.

Ewa Kopaczová tak může ve funkci rok do parlamentních voleb vlastně jen překvapit.