Něco takového ještě v bavorské hračkářské firmě Playmobil nezažili. Jen tři dny poté, co na trh uvedli 34 000 kusů nové figurky, byla vyprodána a museli v továrně na Maltě objednávat další várku.

Nešlo ale o nějakou revoluční hračku. Figurka zpodobňuje církevního reformátora Martina Luthera, který žil v letech 1483 až 1546. Luther celý život bojoval za obrodu církve. Klíčový moment nastal 31. října 1517, kdy přibil na vrata kostela ve Wittenbergu svých slavných 95 tezí kritizujících církevní zlořády a dal tím základy protestantismu. Figurka měla být součástí oslav 500. výročí této události v roce 2017.

Jenže se to firmě jaksi vymklo z rukou. Z Luthera, který v ruce drží německy psanou bibli a psací brk, se stal nejrychleji prodávaný výrobek německé firmy. "Je to absolutně nejrychlejší prodej, jaký jsme kdy zažili," řekla stanici Deutsche Welle mluvčí firmy Anna Ermannová.

Norimberské centrum turistiky uvedlo, že hračka má sloužit jako "miniaturní velvyslanec reformace". A na Facebooku vznikla speciální stránka, na níž se stovky lidí dožadovaly, aby firma také vyrobila miniaturu zámku Wartburg, kde reformátor pod ochranou Fridricha III. Moudrého překládal v letech 1521 až 1522 Nový zákon do němčiny. Katolická církev totiž jeho učení odmítla a byl exkomunikován.

Playmobil ale Lutherovy fanoušky zklamal. Oznámil, že speciální sadu s hradem k figurce vyrábět nebude.

Martin Luther má tak šanci rychle porazit dosud nejprodávanější tematickou figurku firmy Playmobil, malíře Albrechta Dürera. Té se prodalo 80 000 kusů - ale v průběhu tří let.