Útok na syrskou základnu, odkud letěla letadla s bojovým plynem, může mít zásadní dopad nejen na situaci na Blízkém východě, ale i na celkové vnímání USA pod vedením Donalda Trumpa. Zde je několik bodů, které teď budou světoví stratégové pečlivě zvažovat:

- Trump si útokem docela zavřel dveře k Rusku, které bylo o útoku předem informováno. Dosavadní podezření z blízké spolupráce Trumpova volebního štábu s Ruskem ustupují do pozadí a ministr zahraničí Rex Tillerson bude mít příští týden při plánované návštěvě Moskvy o něco komplikovanější pozici, než se čekalo.

- Donald Trump potřeboval ukázat, že umí nejen tweetovat a používat tvrdá slova, ale že dokáže přistoupit i k činům. Rychlost akce byla překvapivá, ale podle New York Times generálové jen oprášili plány, které už byly připravené v minulosti, jen se jich předchozí administrativa Baracka Obamy bála.

- Dosud se mělo za to, že USA se z Blízkého východu spíše stahují. Trumpův útok může být ukázkou toho, že se Bílý dům rozhodl hrát opět aktivnější roli. To uvítají především američtí spojencí v oblasti, protože rakety na Bašára Asada jsou zároveň nepřímým vzkazem například Íránu, že administrativa je ochotna a schopna přistoupit k akci. I když Asad je v širších souvislostech spíš laciný cíl.

Komplikují se ale jakékoli mírové rozhovory o Sýrii, zejména ty, které organizuje Rusko.

- Čína se může cítit Trumpovým chováním hluboce uražena. Nejenže prezident Si Ťin-pching musel za americkým prezidentem do jeho soukromého sídla na Floridu, ale útok se odehrával ve chvíli, kdy oba státníci na talířích likvidovali u večeře pečenou rybu a steak. Je otázka, zda Trump svého čínského kolegu o útoku alespoň neformálně informoval. A je otázka, jaký závěr si z toho Číňané vzali ve vztahu k Severní Koreji, jíž Trump také nepřímo pohrozil útokem.

- Evropané stojí a dívají se, i když už se objevily odhady, že po chemickém útoku se opět zvýší počet uprchlíků ze Sýrie.

- Trump všechny zaskočil: jednal rychle a rozumně. Americký prezident si evidentně nechal poradit – a to od vojáků. To je také novinka. Akci nijak neavizoval ani na Twitteru, útok byl jednorázový a přesný, měl symbolický význam, protože měl zasáhnout místo, kde podle USA Syřané skladují chemické zbraně a odkud letěla letadla k úternímu útoku sarinem na syrskou opozici. Trump se evidentně učí být světovým politikem.