Čínští turisté vykupují kodaňské obchody s organickým mlékem pro kojence. Některé prodejny byly nuceny zavést omezení počtu kusů na jednoho zákazníka. Dánsko má vysoké standardy bezpečnosti potravin, které jsou v Číně od propuknutí skandálu kolem úmrtí šesti kojenců po požití vadné umělé výživy v roce 2008 důležitým tématem, napsala agentura Reuters.

Do Číny se dováží i čím dál větší množství běžných mléčných výrobků. Jedna z největších evropských mlékárenských firem, dánská Arla Foods letos svůj vývoz do země téměř zdvojnásobila. Na odbyt jde především sušené a trvanlivé mléko, ale oblibu si podle šéfa Arla Foods Pedera Tuborgha získává i organická kojenecká výživa.

"Na čínském trhu s mléčnými výrobky vládne pravděpodobně největší konkurence na světě," řekl Tuborgh agentuře Reuters. Arla tu v oblasti kojenecké výživy konkuruje firmám Danone, Nestlé a Reckitt Benckiser. Letos by do Číny měla exportovat zboží za 100 milionů eur (2,6 miliardy korun), ještě loni jen za 55,9 milionu eur. V příštích letech odhaduje šéf firmy nárůst o 25 až 30 procent.

Největší dánský řetězec supermarketů Coop byl v říjnu nucen omezit maximální množství mléka na zákazníka na sedm kilogramů neboli 12 balení. Někteří čínští zákazníci totiž doslova vyprazdňovali místní regály a nakupovali více než 40 kilogramů. Organické sušené mléko od Arly je v Číně třikrát až čtyřikrát dražší než v Dánsku.