Chaos nezachvátil minulý týden jen české politiky, maďarské socialisty a evropské předsednictví, ale také americké diplomaty připravující cestu Baracka Obamy do Evropy. Z nich se na chvíli stali nedobrovolní experti na religionistiku, neboť po vystoupení českého premíéra v demisi ve Štrasburku museli do Washingotnu urychleně nábožensky hluboce založeným Američanům vysvětlovat, co přesně myslel český premiér metaforou o cestě do pekla. Jeden z amerických diplomatů byl poté v Praze viděn, jak si se zájmem prohlíží v nejmenovaném megastoru cédéčka skupiny AC/DC.

Nicméně, díky nastálému zmatku se HN podařilo získat některé poznámky z podkladů, které americký prezident před svoji cestou má nastudovat.

V úvodu se materiály obšírně věnují vysvětlování pojmů Evropa a Rusko se zvláštním zřetelem k jídelním zvykům. Prezident, jak známo, nestihl v mládí příliš Evropu poznat, a proto dá při služební cestě přednost večeřím s manželkou před náročnými politickými povinnostmi. Oranžovým fixem a slovem DINNER je zatím v přiloženém itineráři cesty zatržena jen Praha.

Zajímavá je pasáž vykládající biblický význam slova peklo a jeho symboliku v evropské politice. Po trapasu stanice CNN, která při návštěvě George Bushe označila v titulku českou hlavu státu "Klaus Topolánek", má materiál týkající se České republiky vyobrazení obou českých státníků. U prezidentova profilu ovšem jakýsi vtipálek dodal místo Mr. zkratku St., označující ve spojení se jménem Klaus oblíbenou postavičkou nadělující v západním světě o Vánocích dárky. Vedlejší vyobrazení Mirka Topolánka má za  jmenovkou závorku označení (Mr. Hell), Pan Peklo. Názor Obamova baptistického pastora na tuto zjevnou politickou nekorektnost se dosud nepodařilo získat.

Dále materiály obsahují charakteristiky jednotlivých politiků, s nimiž bude Barack Obama v příštích dnech jednat, a doporučení, jak s nimi navázat kontakt. Z materiálů vybíráme:

Gordon Brown: nezmiňovat psí plemena, najmě pudly.

Královna Alžběta: ne, basketbalový míč s podpisem Kobe Bryanta není nejlepší dárek, pane prezidente.

Angela Merkelová: nemasírovat krk, ale pořádně si přečíst podklady a naučit fakta. Bývalá vědkyně a budoucí prezident EU, nechce rozhazovat. Přeptat se na Rusko a Vladimira Putina.

Nicolas Sarkozy: pochválit oblek a poslední CD manželky

Dmitrij Medveděv: přihrbit se, neptat se, co dělá Putin a dávat důraz na slovíčka "geopolitika" a "sféra vlivu".

José Manuel Barroso: další prcek, co se bude chtít s vámi vyfotit.

Chu Ťin-tchao: s ním opatrně, jeho vnoučata si nás jednou všechny koupí. Nebo nám ukradnou všechny patenty a vynálezy. Nebo obojí.

Mirek Topolánek: konečně někdo, kdo vám bude hledět zpříma do očí. Neptat se, co dělá manželka a co poslouchá za hudbu a jak získat v parlamentu přeběhlíky (i když by se to v Kongresu po hlasování o posledním stimulačním balíčku hodilo  - pozn. Timothy Geithner). Číslo na Marka Dalíka viz příloha XXII. vpravo dole.

Václav Havel: dostanete saxofon, tričko s Bushem nebo jinou poťouchlost. Mile a chápavě se usmívejte, i když nebudete rozumět jeho filozoficky rozvětvené řeči. Fotku s ním umístěte v Oválné pracovně na viditelné místo a dívejte se na ní pokaždé, když vám Evropané polezou na nervy.