Barack Obama se dnes v prvním projevu od zvolení před více než sto dny o bezpečnosti veřejně vyrovnává s tím, co odpůrci předchozího prezidenta USA považují za nejkřiklavější exces a pohrobka prvních protiteroristických opatření po 11. září 2001: určí další osud vězení na základně Guantánamo. Tam zbývá 240 lidí, kteří sice nepatří ke špičce Al Káidy, ale zároveň to nejsou žádní svatouškové, kteří by se do vězení dostali jen proto, že měli dlouhé vousy a ošoupaný výtisk koránu v kapse. Evropa je - logicky - nechce, se slibem zrušit věznici vyhrál přece volby ultrapopulární a antibushovský Obama, nikoli Sarkozy, Merkelová, Brown nebo Topolánek.

Minulý týden Obama řekl, že vojenské tribunály s některými z obviněných teroristů mohou být obnoveny a vysloužil si od svých bývalých stoupenců stojících ještě více nalevo nálepku "Bush, verze 2.0". Před soud tak může předstoupit kolem třicítky vězňů. Zbytek by měl do amerických věznic, proti tomu je ale Kongres.

A pustit je? Každý sedmý propuštěný z Guantánama se podle Pentagonu vrátil do řad "antiamerických spiklenců". To také není ideální řešení.

Zavřít na doživotí? Ale kde a kam, když spojenci je nechtějí a když volební sliby se mají plnit nejen o Vánocích? Evropští spojenci Obamu, kterému tolik tleskali, zradili nejen v tom, že nechtějí poslat víc vojáků a techniky do Afghánistánu, ale nechtějí ani vězně. Někteří se už umazali dost, viz například ověřené zprávy o tajném vězení CIA v Polsku a i kdyby chtěli washingtonskému spojenci pomoci, v čase krize a předvolebních nejistot se do podobných slibů nepustí.

Takže nezbývá, než zradit voliče? Ale popularita 44. prezidenta spojená s nadměrnými očekáváními v takřka všech oblastech lidského života pozvolna, ale nezadržitelně klesá.

Obama se začíná chytat do pasti svých slibů. Tak jako George Bush měl rekordní popularitu, když se po 11. září rozhodně pustil do křížku s Tálibánem a Al Káidou, tak vstupoval Barack Obama do úřadu s podporou a nadějí, že bude bezpečnostní otázky řešit jinak a vyvaruje se "excesů".  Bush pak učinil špatné rozhodnutí ohledně Iráku, Obama se rozhodl vylámat si zuby hned na prvním tématu, které je sice důležité pro ochránce lidských práv, ale ještě důležitější pro ochránce americké a potenciálně evropské bezpečnosti: kam s nimi, s podezřelými, s vyšetřovanými, s těmi, kteří rozhodně transatlantické hodnoty nepovažují za pilíř a základ svobody a bezpečnosti?

Obama navíc hovoří den poté, co v New Yorku odhalili přípravu rozsáhlých atentátů proti židovským cílům. Všichni čtyři zatčení jsou muslimové.

Obama je Američan a nemůže povolit v tak zásadním tématu jako je bezpečnost občanů, kteří ho zvolili do svého čela (a jako vedlejší efekt zajišťuje i bezpečnost spojenců). Nebude podnikat rozsáhlé invaze jako Bush, ale civilisté budou při nepřesných náletech umírat v Afghánistánu stejně jako v Iráku. Nástroje na výslechy podezřelých budou sofistikovanější a vězňů z tábora Delta ať se ujme třeba soused na Guantánamu, jistý Raúl Castro. Beztak nyní Havana a Washington hledají k sobě cestu a od Kubánců by to mohlo být hezké gesto. Know how mají, věznit ideové nepřátele umějí dobře a outsourcing je dnes v módě.

Prostě, pokud jde o bezpečnost, Obama bude muset být Bush, verze 2.0.