Zdá se, že v porovnání s ostatními středoevropskými zeměmi, které mají letos parlamentní volby - tedy se Slovenskem a Maďarskem - panuje v Česku pěkná nuda. Na kampaň Maďarského demokratického fóra ve stylu United Colours of Benetton s opravdu PĚKNÝMI plakáty (viz zde) jsem už upozornil.

Slovenskou politickou scénu chce zase rozvlnit strojvůdce z východu země, z Humenného, Pali Vass, který si založil vlastní politickou stranu s odůvodněním, že dvacet let neměl koho volit a letos to chce změnit. Voličům nic neslibuje v případě volebního vítězství nic jiného než že "bude veseleji".

Svérázný je i název strany: Paliho Kapurková, veselá politická strana. Slovo kapurková ve východňárském nářečí (jeho zemplínské variantě), kterým mluví obyvatelé východního cípu Slovenska, znamená poslední přípitek, poslední skleničku.

Strana údajně splnila všechny náležitosti pro registraci, sebrala deset tisíc podpisů, zaplatila i povinnou kauci 16 596 eur a podala kandidátku. Slovensko je na rozdíl od Česka jeden volební obvod, takže sestavit jednu kandidátku není takový problém. Slovenští voliči půjdou k urnám 12. června.

No, a pak, že politika je jen svinstvo, lobbing a úplatky.