Představte si, že jste na konci fronty, která činí 1300 lidí a že i když se vše zítra zlepší, tak jich nebude ubývat víc než 230 denně. Tak to je zhruba situace, do níž jsem se dostal poté, co nám dnes zástupkyně společnosti Finnair s trochu křečovitým úsměvem řekla, že náš let ze Šanghaje do Helsinek byl opravdu zrušen.

230 lidí je zhruba kapacita letadla, které odsud jednou denně v normální dny zamíří do Helsinek. Jenže teď odsud do Evropy neletí nic. Z Pekingu prý poletí několik francouzských a čínských letadel, ale zatím nikdo neví nic jistě. Informace jsou si často protiřečící: včera jsem si v jeden a ten samý okamžik četl na webu finského řízení letového provozu informaci o otevření finského vzdušného prostoru a vedle bzučící televize hlasem moderátorky CNN oznamovala, že ten samý prostor zůstává uzavřen. Pravdu měla bohužel americká televize.

Člověka uklidňuje, že v tom není sám a tím nemyslím další české kolegy, kteří tu uvízli se mnou. Po velké ceně Číny tu třeba trčí celý kolotoč formule jedna. Řada zemí má rostoucí problémy s přípravou pavilonů na výstavu Expo, která začne prvního května.

Šanghaj je naštěstí dost velké město, aby si v něm novinář našel i za pomoci místních hostitelů, zavalených právě přípravou Expa, nějakou zábavu, z níž by mohl těžit i čtenář. Třeba fakt, že město chce být podle státních plánovačů do roku 2020 finančním centrem Asie. Zahraniční experti to označují za nerealistické, ale lidé, kteří viděli město před několika lety, ho dnes nepoznávají, jak se rychle mění, jak rostou nové mrakodrapy, jak bují noční život, obchod a příliv obyvatel se netenčí. Atmosféra v centru města, plném nových staveb a utrácejících mladých i starších lidí, naznačuje, že vlastně nic není nemožné.

Jenže to je jen jedna tvář Číny, kde každodenní starosti o to, jak nakrmit rodinu, nemá vlastně jen část obyvatel - 300 miliónů z 1,3 miliardy (podle některých až 1,5 miliardy). Tuhle Čínu reprezentuje moderní, dynamická Šanghaj, kde ovšem stále klíčovými osobami zůstávají straničtí tajemníci a kde se mladí lidé nejraději scházejí a baví v centru na Náměstí lidu.