Robert Fico někdy v roce 2001 nebo 2002 dojednával s (tajnými) sponzory vznik černých fondů strany Směr-sociální demokracie. To je fakt vyplývající z dnes zveřejněné nahrávky, který bude muset potvrdit soud. Fico totiž okamžitě zažaloval deník Sme, na jehož internetové stránce se nahrávka objevila, za falšování. Soud to ale nestihne za dva dny, které zbývají do slovenských parlamentních voleb, takže i kdyby se ukázalo, že má Fico - výjimečně - pravdu a novináři cosi proti němu zmanipulovali, pro voliče a jeho rozhodování to bude pozdě.

Nápadně to připomíná Kubiceho zprávu z předvolebního Česka v roce 2006, zveřejněné pět dní před volbami, v níž se ukazovalo na provázání šéfů sociální demokracie s organizovaným zločinem a osobně šéf sociální demokracie Jiří Paroubek byl nepřímo obviněn ze zneužití nezletilé dívky.

V případě slovenské nahrávky jde ale o něco, co v bratislavských politických kruzích tak nějak všichni vědí, ale nikdo pro to nemá důkazy. Nebo alespoň donedávna neměl, než jeden z bývalých sponzorů a poslanců Směru začal pozadí financování této populistické strany odhalovat. Že za včera zveřejněnou nahrávkou stojí někdo, kdo chce ovlivnit výsledky voleb, je zřejmé, tajné služby jsou na samostatném Slovensku už tradičním nástrojem politického boje.

Jenže teď vybuchla doslova bomba a suverénní Robert Fico, jehož strana stále kraluje průzkumům předvolební popularity, začal být hodně nervózní. Slovy pamětníků, začala připomínat Mečiara před jeho odchodem z čela vlády v roce 1998: Mečiar tehdy volby také vyhrál, ale nebyl schopen sestavit vládu.

Nahrávka jen podtrhuje trend z průzkumů z poslední doby, kdy Směr ztrácí, ale stále vede, zatímco pravice, pokud by se byla schopna domluvit mezi sebou, posiluje. Rýsuje se tak scénář podobný roku 1998: Fico sice vyhraje, ale zůstane ve veřejném prostoru jako kůl v plotě, čili politicky nahý bez spojenců. Všichni jsou proti němu - kromě Sloty, který je prý v depresi po rozchodu s manželkou (už podruhé před volbami!!), a Mečiara, jehož strana se poprvé od roku 1994 asi nedostane do parlamentu.