Evropa protestuje proti škrtání státních výdajů. Ale najdou se i tací, kteří tvrdí, že současné škrty nejsou dostatečné, protože státní dluhy narůstají. Polský liberální ekonom a autor šokové terapie z počátku 90. let, která zachránila polskou ekonomiku, Leszek Balcerowicz odhalil včera uprostřed Varšavy obří počítač státního dluhu. Balcerowicz kritizuje současnou polskou vládu, že se nechala ukolébat tím, že loni byla polská ekonomika jediná v EU, která měla plusový růst HDP. Liberální kabinet Donalda Tuska si hlídá vysokou podporu v průzkumech a nepouští se rok před volbami do ostřejších reforem, i když by je státní pokladna potřebovala.

Kolik dlužíme? Balcerowiczem založená webová stránka Veřejný dluh nabízí srovnání celé Evropské unie a na krásné barevné mapě nabízí pohled na to, jak se Evropa i nadále do roku 2011 zadlužuje. Je v polštině, ale poměrně srozumitelná, PKB je HDP.

Zde jsou pro srovnání podobné stránky počítající dluh v Česku a na Slovensku stejným způsobem jako Balcerowicz. Je zajímavé, že česká stránka nepracuje s odhady ani aktuálními údaji, poslední jsou z roku 2008. Nabízím proto jinou počítací stránku ekonoma Aleše Michla.

Takže jen základní informace: na jednoho Čecha připadá 128 893 Kč dluhu. Na jednoho Poláka v přepočtu 117 905 Kč. Na jednoho Slováka v přepočtu 126 075.