Bojkotujte obchody Tesco! To byla výzva, kterou Polákům adresoval Jan Bury, šéf poslaneckého klubu polských lidovců, menšího vládního koaličního partnera. Je to zatím poslední kapitola ve válce slov, kterou v posledních týdnech vedou mezi sebou britští politici s polskými kvůli přílivu polských emigrantů na britské ostrovy.

Pikantní je to obzvláště proto, že polské národní zájmy v ní hájí ministr zahraničí Radoslaw Sikorski, muž s vizáží a chováním britského odtažitého gentlemana, který sám byl kdysi v Británii emigrantem.

Britský premiér David Cameron z domácích politických důvodů prosadil zpřísnění podmínek pro braní sociálních dávek pro očekávané čerstvé pracovní přistěhovalce z Bulharska a Rumunska, kteří mohou od 1. ledna cestovat po celé Evropské unii za prací. Při té příležitosti si za údajné zneužívání sociálních dávek své schytali i Poláci, kteří si takové věci už tradičně nenechávají líbit.

Cameronovi kvůli jeho opakujícím se výpadům telefonoval tento týden polský premiér Donald Tusk i šéf konzervativní opozice Jaroslaw Kaczyński.

Polská komunita, tvořící kolem 700 000 lidí, je druhou největší v Británii nenarozenou skupinou cizinců. Už pomalu opouštějí ty nejhůře placené práce (ty čekají na Rumuny a Bulhary) a etablují se jako součást britské společnosti. Po vstupu Polska do EU odešlo pracovat do členských zemí unie přes dva miliony Poláků.

Své rodáky Sikorski naposledy hájil v rozhlasovém rozhovoru dnes ráno. Podle něho na práci Poláků v Británii polská státní kasa vydělává desítky miliard liber a Cameronova ostrá slova vůči přistěhovalcům jsou součástí britské domácí politiky. Vládní konzervativci jsou totiž pod tlakem rostoucí popularity populistické nacionalistické strany UKIP.

Polský think-tank Polityka Insight spočítal, že z Poláků na britských ostrovech je zaměstnáno 85 %, což je největší podíl ze všech skupin přistěhovalců. V průměru může za rok polský přistěhovalec utratit 6–7 tisíc liber, z čehož méně než pět procent posílá rodině v Polsku. Ročně tak britští Poláci vydají v Británii 3–4 miliardy liber, což je 0,4 % všech britských spotřebních výdajů.

Plat přistěhovalců z členských zemí EU je v Británii průměrně o 25 % nižší, takže Poláci (a Češi, Slováci a další) přispívají ke konkurenceschopnosti britské ekonomiky.

Polští lidovci výzvou k bojkotu Tesca nyní odpověděli podobným populismem, jaký použil David Cameron. Paradoxně, bojkot obchodů Tesca v Polsku by zvýšil polskou nezaměstnanost, která se pohybuje kolem třinácti procent. "Tesco je firma, která se zajímá o maloobchod, nikoli o politiku," bránil firmu její mluvčí v Polsku Michal Sikora.

Tesco od roku 1995 investovalo v Polsku dvě miliardy eur a s více než 400 obchodů je jedním z největších řetězců. Obrat firmy v Polsku byl loni kolem tří miliard eur, zhruba tři procenta veškerého obratu Tesca.

Britsko-polský spor je jen začátek toho, jak zoufale se evropští politici snaží bránit nástupu nacionalistických populistů. Jejich rostoucí popularitu prověří květnové volby do Evropského parlamentu.

Teprve potom se kola vzájemných populistických obvinění roztočí naplno, protože třeba v Británii a Polsku nastane ta pravá kampaň před národními volbami, které se odehrají u obou v roce 2015.