Lech Wałęsa je tak notoricky známou tváří polska posledního třiceti let, že cena „Člověk čtvrtstoletí“, kterou dostal u příležitosti 25. výročí svobodných voleb v Polsku v anketě čtenářů největšího seriozního deníku Gazeta Wyborcza a největší soukromé televize TVN nikoho nepřekvapí. Ale pětice dalších kromě skokana na lyžích Adama Malysze představuje pro Čechy naprosto neznámé Polsko.

Novinář, showman a spoluorganizátor polského Woodstocku Jerzy Owsiak vydupal z ničeho největší charitativní akci, „Velký orchestr sváteční pomoci“, který je od roku 1993 pravidelnou součástí polského showbyznysu a charity. Je to vlastně hudební festival, který pomohl vybrat za léta fungování v přepočtu přes tři miliardy korun.

Solange a Krzystof Olszewští se vrátili z úspěšné emigrace v Německu a v Polsku na zelené louce založili továrnu na autobusy Solaris. Ta z nich udělala milionáře, ale zároveň ty, kteří ovlivňují moderní tvář polského byznysu tím, že kolem rodinné firmy budují i způsob přemýšlení o společnosti - například podporou škol.

Herečku Krystynu Jandovou, kterou proslavila spolupráce s oskarovým režisérem Andrzejem Wajdou zná mimo divadelní a filmové fajnšmekry málokdo. Stejně jako jen specialisté znají v Česku Henryka Skarżyńského, lékaře, který pro svoje úspěchy při operacích sluchu je pro Poláky symbolem polské vědy posledních pětadvaceti let.

Polsko se za poslední dvě desítky let změnilo jako nikdy předtím a otevřelo světo. Snad se o tom dozvíme i v Česku. První krok byl učiněn: Už dva týdny máme funkční dálniční spojení díky tomu, že po pěti letech odkladů byl před dvěma týdny otevřen most u města Mszana severně od Ostravy.