Robert Fico chce rozdávat, i když doposud spíš bral. Takhle napsán zní závěr historicky prvního pracovního sjezdu slovenské vládní strany Smer poměrně jednoduše, ale skrývá se za ním asi největší krize, kterou strana vedená zkušeným politickým manažerem Ficem prožívá od roku 2010, kdy sice vyhrála volby, ale nebyla schopná sestavit vládu.

Slib rozdat na různých podporách a úlevách Slovákům čtvrt miliardy eur ročně poté, co kabinet v posledních dvou letech jen škrtal a zvyšoval daně, vypadá jako dost zoufalá reakce na zvolení populárního, středopravicového a aktivního prezidenta Andreje Kisky.

Smer schválil patnáctibodový program zaměřený na specifické skupiny svých voličů. Ti stranu totiž opouštějí, jak ukázaly například volby do Evropského parlamentu nebo průzkumy, podle nichž tvoří voliči Smeru čtvrtinu příznivců nové strany Síť neúspěšného prezidentského kandidáta Radoslava Procházky.

Co tedy Fico chce dělat? Nejprve provede čistky ve straně a vládě. Nahnuté to mají ministři školství Dušan Čaplovič nebo hospodářství Tomáš Malatinský. Na podzim čekají Slovensko místní volby a Fico dosti tvrdě svým kolegům v regionech vzkázal, aby se více snažili. Smer má dokonce přijmout etický kodex představitele strany, protože podle Ficových slov "někteří funkcionáři zpanštěli".

Nestraníkům nabízí Smer vyšší minimální mzdu, vánoční důchod, nižší cenu energií, vlaky pro studenty a důchodce zdarma nebo větší kapacitu jeslí a školek. Rozšířit by se měly úlevy pro pracující studenty, měl by být možný dočasný souběh mzdy a dávek v hmotné nouzi. Pro firmy jsou v nabídce možnost úhrady DPH po přijetí platby za fakturu, podpora technologických start-upů a daňové úlevy pro výzkum a vývoj. Peníze se na to vezmou podle Fica z lepšího výběru daní a odhalení daňových podvodů.

Do velké míry jde o čirý populismus, který se bude hodit svým načasováním: většina těchto slibů by měla být uvedena v život během roku 2015 tak, aby stihly ovlivnit život voličů před termínem řádných parlamentních voleb na jaře 2016. Návrh ovšem není systémový, ale úzce zaměřený a neřeší třeba problém dlouhodobé nezaměstnanosti či konkurenceschopnosti slovenské ekonomiky.

Tak například minimální mzdu, která je nyní 352 eur, chce vláda zvýšit o desítky eur tím, že bude zaměstnavatelům odpouštět část sociálních a zdravotních odvodů za zaměstnance. Plyn pro domácnosti by měl od ledna 2015 stát o čtyři procenta méně a o rok později o dalších šest. I když je regulační úřad, který cenu určuje, oficiálně nezávislý.

To vše Fico dělá poté, co po drtivě vítězných volbách v roce 2012 škrtal a šetřil, kde mohl, zvyšoval odvody a znevýhodňoval podnikání tak, aby do státní kasy dostal co nejvíce peněz a mohl splnit unijní tříprocentní limit deficitu.

Smer se ocitl na mocenské cestě dolů a nahoru se derou nové tváře jako Radoslav Procházka, jehož strana by podle průzkumů dnes skončila ve volbách s 11,4 procenta druhá, a stala se tak lídrem dosud demoralizované a roztříštěné pravice.

Drtivé březnové prezidentské vítězství Andreje Kisky má tedy na Slovensko větší vliv, než by se na první pohled mohlo zdát.