Na světě existují desítky žebříčků miliardářů. Žádný z nich ale nehodnotí jejich politický vliv. Viceprezident amerického think-tanku Brookings Darrel West se na tuto otázku podíval a vytvořil žebříček 15 nejvlivnějších a napsal o nich knihu "Miliardáři: Úvahy o horní vrstvě".

Na pátém místě žebříčku figuruje český vicepremiér, ministr financí a majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš. Před ním jsou Bill a Melinda Gatesovi, filantrop George Soros, čínský podnikatel a zakladatel skupiny Alibaba Jack Ma a ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Za Babišem v tomto ojedinělém žebříčku skončil třeba nejbohatší člověk světa Carlos Slim, mediální magnát Rupert Murdoch nebo nejbohatší obyvatel Saúdské Arábie a známý investor, princ Valíd bin Talál.

Kniha, v níž jsou z 268 stran Babišovi věnovány dvě a půl strany, bude představena ve čtvrtek. Ve stručném žebříčku zveřejněném na webových stránkách institutu Babišovu pozici vysvětluje tím, že vyhrál volby poté, co si koupil vydavatelství Mafra. 

"Je ukázkovým příkladem miliardáře, který se stal politicky aktivním a v české vládě má nyní pozici s obrovským vlivem," vysvětlil West v rozhovoru pro HN, proč Babiše zahrnul do své žebříčku na tak vysoké místo.

V knize popisuje podobný proces přetavování úspěchu v podnikání v politický vliv na řadě příkladů z celého světa. Na světě existuje 1645 dolarových miliardářů. Darrel West se podrobně věnoval jen 15 z nich.

"Dal jsem Carlose Slima (nejbohatší člověk na světě - pozn. red.) za Babiše proto, že ačkoli je mnohem bohatší a má nezanedbatelný vliv v zákulisí, tak nikdy nevytvořil politickou stranu a neucházel se o veřejnou funkci ve volbách," řekl West.