Bývalý britský velvyslanec v Polsku Charles Crawford dostal za minulé čtyři roky více než čtvrt milionu zlotých (v přepočtu 1,7 milionu korun) od polského ministerstva zahraničí za editaci anglickojazyčných projevů ministra zahraničí a dnes maršálka polského Sejmu Radoslawa Sikorského. Sumu, vycházející na 124 tisíc korun na jeden projev, potvrdil týdeníku Wprost tiskový odbor ministerstva.

Soudě podle toho, jak úspěšné byly projevy zejména z Berlína a Oxfordu a jak vysoko vyletěla mezinárodní hvězda polského politika, udělal bývalý velvyslanec dobrou práci. I když nynější konzultant Crawford tvrdí, že projevy přímo nepsal - ale jen shodou okolností mu teď vychází kniha o psaní projevů pro lídry, v níž projevy Sikorského rozebírá jako úspěšné příklady.

Sikorski, který má za sebou studia na Oxfordu a práci v USA, prý vždy velmi dbal na kvalitu svých vystoupení v angličtině. I proto zaměstnal na ministerstvu dceru tehdejšího ministra financí Jacka Rostowského (v Británii narozeného a většinu života žijícího Poláka), aby jeho texty redigovala.

Radoslaw Sikorski, ještě před rokem stoupající a jasně zářící hvězda středoevropské politiky, tak se začátkem nového roku utrpěl další šrám, který poškozuje jeho slibnou kariéru. První ránu mu zasadil loni v červnu stejný týdeník Wprost, když kromě jiných zveřejnil i nahrávky z jeho rozhovoru s Rostowským, kde oba velmi nehezky hovořili o stavu polské veřejné správy a večeřeli za služební peníze v luxusní restauraci s předraženým vínem.

Potom Sikorski neuspěl v polsko-polském souboji o nejvyšší evropská křesla. Byl totiž favoritem na místo evropského ministra zahraničí v nové unijní administrativě, ale jeho šéf, premiér Donald Tusk, se stal unijním "prezidentem". Tudíž šance, že by (jakýkoli) Polák dostal jiné vysoké místo v Bruselu, se nyní rovná nule.

 

A potom přišly poslanecké patálie. Novináři nejprve odhalili, že si několik konzervativních poslanců nechalo proplácet dlouhé cesty autem, na kterých ale byli s levnými aerolinkami. Prověrka poslaneckých účtů potom ukázala podobnou praxi u poslance Sikorského. Účtoval si kilometry za "poslanecké výjezdy", jenže měl jako ministr nárok nejen na služební auto, nýbrž i na ochranku. Od poloviny prosince tak jeho "kilometrovky", jak se nyní v Polsku poslaneckým cestovním výdajům familierně říká, vyšetřuje prokuratura.

Sikorski neměl nikdy doma příliš silnou pozici a jeho obraz v zahraničí byl vždy mnohem lepší - a to i díky manželce, známé americké novinářce Anne Applebaumové. Nevybudoval si silné zázemí ve vládní straně Občanská platforma, nemá za sebou žádné jiné uskupení ani think-tank, ani blízké médium. A to je v polské politice zásadní slabost.

Takže i když ho premiérka Ewa Kopaczová brání a odmítá tlak na jeho vyhození ze strany i odvolání z postu maršálka, stává se z hvězdy Sikorského v ultravolebním roce (prezidentské na jaře, parlamentní na podzim) spíš minus než plus vládní strany. Kdyby stranu a vládu vedl Tusk, měl by už Sikorski existenční problémy. Něco o tom ví třeba už zmíněný Jan Rostowski, předloni Tuskem nečekaně vyhozený z vlády po problémech s růstem dluhu.