V čase, kdy si evropští lídři vyměňují invektivy o německém "morálním imperialismu" a maďarském "uprchlickém holocaustu", byl sedmihodinový summit EU v noci ze středy na čtvrtek překvapivě klidný a konstruktivní. Prezidenti a předsedové vlády neotevřeli otázku kvót, která tak vzrušuje Česko, ale rozhodli se pro obvyklé evropské řešení problému za svými hranicemi: Zasypat problematickou oblast penězi a doufat, že se tím potíže když ne vyřeší, tak alespoň oddálí.

Jenže miliarda eur, kterou chce Evropa dát na zlepšení situace uprchlíků, není oním řešením příčin problémů, po kterém tak volají lídři jako Bohuslav Sobotka či Robert Fico, kteří nyní kvůli odporu proti kvótám patří mezi evropské černé ovce.

Řešením není ani posílení ochrany vnějších hranic, o němž lídři diskutovali a které může představovat vážné narušení suverenity "frontových" států, jako je Itálie či Řecko.

Řešením by bylo, kdyby se EU rozhodla aktivně vstoupit do budování padlých států, jako je Libye a Sýrie. Jak na čtvrtečním 7. symposiu "Česká zahraniční politika" řekl Soli Özel, turecký profesor mezinárodních vztahů a sloupkař deníku Habertürk, Evropa se nemůže spoléhat na svoji obvyklou taktiku, že "posype" penězi vzdálený problém a bude doufat, že ho za ni tím pádem vyřeší jiní. "Evropa musí sehrát aktivní roli v budování států, které se v regionu zhroutily," zdůraznil Soli Özel.

Místo toho ale evropští lídři tak nějak následují politiku Viktora Orbána, který kolem své země vztyčuje plot z ostnatého drátu a získává politické body ze strachu voličů z neznámého - tedy z islámu.

Chtějí posílit ochranu hranic a odstrašit další uprchlíky, kteří se do Evropy teprve chystají. Předseda Evropské rady Donald Tusk po návštěvě táborů v Jordánsku a Turecku došel k závěru, že velká vlna uprchlíků teprve přijde. Chce proto, aby unie upravila svoji politiku "otevřených oken a dveří".

Kvůli tomuto strachu v tradiční baště sociálních demokratů, Vídni, roste podpora pravicových Svobodných a 11. října se v místních volbách ukáže, že i Rakušané nejsou vůči pravicovému populismu imunní.

A za měsíc vyhrají v Polsku volby konzervativci, kteří si ze strachu z přílivu muslimských utečenců udělali hlavní předvolební téma a kteří se na příštích unijních summitech mohou připojit ke skupině, kterou teď nejvýrazněji reprezentuje vedle Viktora Orbána slovenský premiér Robert Fico.

Toho si "na kobereček" pozval Tusk před středečním summitem, protože Fico chce u Evropského soudu napadnout povinný systém kvót. Pro pořádek, Fico má půl roku před volbami a strach z islámu už v červnu vehnal do ulic Bratislavy na násilnou demonstraci na pět tisíc lidí vedených slovenskými ultranacionalisty.

O tom, zda uplácení uprchlíků, aby zůstali tam, kde jsou, může fungovat, bychom spíš měli pochybovat. Středeční summit možná poněkud zklidnil vášně mezi evropskými lídry a nabídl jim argumenty, kterými mohou uklidnit voliče doma. Ale na nějaké evropské řešení společné ochrany hranic a přístupu k uprchlické vlně si ještě budeme muset počkat. Pokud se ho v rostoucí vlně nacionalismu a egoismu evropských národů vůbec někdy dočkáme.